Enter any Slogan or Link here.

Wat is belangrijk bij het selecteren van een luchtvracht expediteur?

Hier beschrijven we een 5 tal belangrijke tips waar u rekening mee moet houden als u een goede luchtvracht expediteur zoekt.

1) IATA LogoHet allerbelangrijkste bij het selecteren van een luchtvracht expediteur is dat zij aangesloten is bij IATA. IATA (International Air Transport Association) is de overkoepelende luchtvaart organisatie waarbij alle belangrijke luchtvaartmaatschappijen zijn aangesloten. Meer dan 250 luchtvaartmaatschappijen zijn hierbij aangesloten. IATA ziet er streng op toe dat alle veiligheidsmaatregelen wereldwijd gelijk zijn en dat de opleidingen van het personeel van de aangesloten bedrijven op orde is. De veiligheid van de luchtvaart staat hierbij voorop. Door de uniformiteit in alle handelingen  wereldwijd, is de controle hierop makkelijker en dit zorgt er weer voor dat de kans op fouten het kleinste is. Dit komt de veiligheid van de luchtvaart sterk te goede.

Een luchtvracht expediteur die is aangesloten bij IATA kan direct zaken doen met de aangesloten luchtvaartmaatschappijen. De luchtvaartmaatschappijen weten dan ook dat ze zaken doen met een expediteur die weet waar ze het over hebben en beschikken over personeel die voldoende zijn opgeleid in de luchtvracht. Doordat de expediteur rechtstreeks contact heeft met de luchtvaartmaatschappij krijgen zij de beste tarieven van de luchtvaartmaatschappijen. De verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben er namelijk belang bij dat ze zoveel mogelijk lading krijgen om de vliegtuigen goed te vullen. Let er dus op dat de luchtvracht expediteur het IATA logo voert.

2) Verder is het belangrijk dat de luchtvrachtexpediteur veel ervaring heeft met het opmaken van Air Waybill’s en douane documenten. Voor (bijna) alle luchtvrachtzendingen moeten namelijk export aangiftes gemaakt worden of indien de zending geïmporteerd wordt, een importaangifte. Verder kan de klant vragen om extra documenten om de oorsprong of herkomst van de goederen aan te tonen. De luchtvrachtexpediteur adviseert hierin en zorgt ervoor dat de juiste papieren opgemaakt worden voor de verschillende zendingen naar de verschillende landen. Kiest u dus voor een luchtvrachtexpediteur die een eigen douane afdeling heeft met ervaren douane-declaranten voor de opmaak van de diverse douane- en exportdocumenten. Goede software voor luchtvrachtexpediteurs is onontbeerlijk voor de juiste behandeling van uw luchtvracht.

Wilt u meer weten over export en douane? Als u op de volgende link klikt staan veel gestelde vragen uitgelegd over exporteren, importeren en douane gerelateerde kwesties.

3) Een goede luchtvracht expediteur dient ook in bezit te zijn van een AEOC en AEOS vergunning. (Voorheen heette dit AEO-F) AEO staat voor Authorised Economic Operator. AEOC is een vergunning voor de vereenvoudiging van douane procedures (AEO AEO LogoCustoms) en als het bedrijf ook nog een AEOS vergunning heeft kunt u ervan uitgaan dat deze alle veiligheidsaspecten goed op orde heeft. (AEO Safety). De Nederlandse Douane controleert de aangesloten bedrijven op gebied van veiligheid en stabiliteit en controleert de administratie voering. Een bedrijf dat een AEO vergunning heeft wordt jaarlijks gecheckt door de Douane zodat zij ervan overtuigd zijn dat het bedrijf alles volgens de regels doet. Hierdoor ontvangt het bedrijf enkele voordelen, bijvoorbeeld het verminderen van fysieke controles bij uitvoer of invoer van goederen. Ook krijgt het bedrijf voorrang indien er wel gecontroleerd moet worden. Hierdoor is er minder wachttijd en kan de zending sneller haar weg vervolgen. Een AEO vergunde luchtvracht expediteur kent de regelgeving omtrent de Douane procedures als geen ander. Dat dit aanzienlijke voordelen kan bieden aan u als opdrachtgever behoeft geen verdere uitleg.

4) Als u een luchtvrachtexpediteur zoekt is naast het luchtvracht tarief ook het contact met de expediteur van groot belang. Het is dan prettig om zaken te doen met iemand die uw bedrijf kent, weet wat u gaat vervoeren en dat u niet iedere keer met een ander contactpersoon te maken krijgt.

5) ACN_LogoEen goede luchtvracht expediteur dient ook aangesloten te zijn bij Air Cargo Netherlands. Air Cargo Netherlands (ACN) is de branche organisatie voor de luchtvracht in Nederland. ACN heeft zich als doel gesteld de luchtvracht in Nederland verder te ontwikkelen. Zij houden nauw contact met de luchtvaartmaatschappijen, de afhandelaars van de luchtvracht en de luchtvracht expediteurs. ACN houdt de nieuwe regelgeving in de gaten en informeert haar leden hierover pro-actief. Een aangesloten luchtvracht expediteur weet hierdoor exact wat er gaande is in de wereld van de luchtvaart.

Back to Top